Totem Over Nederlandstalige fantasy

Krakende spanning

Kartaalmon — Johan Klein Haneveld

Kartaalmon is het tweede en laatste deel in de Krakenvorst serie van Johan Klein Haneveld. Het pakt de verhaallijn op van het eerste deel (Keruga) en heeft dezelfde drie personages als hoofdpersonen: de priesteres Alecia, de strijder Tarid en de op de vlucht geslagen Frelik. Hun drie avonturen zijn nauw met elkaar vervlochten en ze vechten alle drie tegen het duister.

Volgens de achterkant van het boek is dit weggelegd voor fans van Game of Thrones. Ik snap waar dat beeld vandaan komt: het is een fantasyverhaal in een secundaire wereld. Het is een verhaal waarin personages tot het einde van hun kunnen moeten gaan. Maar waar Game of Thrones het moet hebben van politieke intrige en personages met op zijn best een grijze moraliteit, kruipt Kartaalmon voor mij dichter tegen The Wheel of Time aan. Er is een duidelijk goed en kwaad en er zit een soort vriendelijke humor in het verhaal die Robert Jordan ook gebruikte.

Dat wil niet zeggen dat het een licht verhaal is. Het centrale conflict in dit boek is een grote belegering en daar weet Klein Haneveld een spektakelstuk van te maken. De spanning die in het eerste deel al volop aanwezig was, wordt hier nog verder opgeschroefd. Door net als er iets gebeurt van perspectief naar perspectief te springen blijf je op het puntje van je stoel zitten. Zeker als er zoiets groots als een veldslag plaatsvindt dan is het alsof je een snoepje voor een kat laat bungelen.

De spanning wordt nog verder opgeschroefd.

Nu we de personages al kennen uit deel een, wordt er geen tijd verspild voordat ze door de mangel worden gehaald. Vooral Frelik krijgt het fysiek voor zijn kiezen. Hij maakt ook wel de meest interessante reis, waarbij we dieper doordringen in de wereld achter het verhaal. In de rest van het plot blijft de wereldbouw iets meer aan de oppervlakte. De ontwikkeling van Tarid en Alecia ligt redelijk voor de hand en gaat soms misschien een tikkeltje te snel. Maar doordat ze door de dalen gaan, gun je ze ook de pieken die ze bereiken.

Naast de thriller-achtige spanning is er weinig opvallends aan de schrijfstijl. Er wordt heel erg geleund op vergelijkingen, waardoor ik af en toe iets had van “zeg nou eens gewoon hoe dit is”. Maar boven alles staat het proza in dienst van het plot. Ook daarin ligt Kartaalmon dicht tegen de klassieke fantasy aan. Het gaat hier uiteindelijk om het verhaal en dat moet leesbaar zijn. Dat doel is zeker bereikt.

Kartaalmon is duidelijk de tweede helft van een verhaal, maar het is ook een goed vervolg, waarin de volumeknop een tandje hoger gaat. De serie is een prima introductie in de fantasy voor lezers die op zoek zijn naar de traditionele elementen qua wereldbouw en personages en een lekker spannend boek willen lezen. Dat is misschien wel de grootste kracht van Kartaalmon: het is wat het wil zijn en heeft geen pretenties. Heb je Keruga gelezen, dan moet je dit boek ook oppakken. Heb je dat niet en ben je op zoek naar een spannend, klassiek fantasyboek, begin dan daar en ga vooral hierin verder.

Kartaalmon
Johan Klein Haneveld
Bestel op bol.com