Totem Over Nederlandstalige fantasy

Schrijversacademie

In de afgelopen twee jaar heb ik de opleiding Fantasy en sciencefiction schrijven gevolgd bij de Schrijversacademie. Ik wilde mezelf de kans geven om mijn schrijverschap naar een hoger plan te tillen en ee gestructureerde opleiding leek me een goede manier voor mij om dat te doen. Uiteindelijk was het een ontzettend goede keuze, ik heb veel geschreven en vooral heel veel geleerd. Maar hoe ziet dat er nou uit, zo’n opleiding?

De opleiding begint met een basisdeel van ongeveer 9 maanden die bestaat uit 4 blokken. Per blok staat een thema centraal en voer je opdrachten uit die daarmee in verband staan. Een blok bestaat uit twee bijeenkomsten: een aan het begin, een aan het einde en tussendoor een paar weken zelfstudie. Dat betekent dat je korte stukjes schrijft, die deelt met je docent of medestudenten en regelmatig feedback geeft op de opdrachten van je medestudenten.

Twee dingen zijn belangrijk om te weten bij de basisopleiding: het is niet genre-specifiek en het niveau van de deelnemers is heel verschillend. Dat betekent dat je in opdrachten vaak niet-genre stukken aan het schrijven bent. Je zou het wel die draai kunnen geven, maar ik denk dat het nuttig is om die kans aan te grijpen om buiten je comfort zone te schrijven. Het zijn stukken van vaak zo’n 300 woorden en het is best moeilijk om in zo weinig woorden je doel te bereiken. Dat is een goede oefening voor elke schrijver.

Voor mijn gevoel was het geven van feedback een van de nuttigste delen van de basisopleiding. Juist omdat iedereen op zijn eigen niveau aan het werk is, word je uitgedaagd om te kijken wat jij anders zou doen. Doordat je dat onder woorden moet brengen, leer je zelf een heleboel. En het betekent ook dat er studenten zijn die weer dingen weten die jij nog niet weet. Van elkaar leren is een van de belangrijkste dingen van de Schrijversacademie wat mij betreft.

Naast de opdrachten krijg je een flinke stapel vakliteratuur te lezen. Ook dat is niet genre-specifiek, maar daarom juist een goed kijkje in de keuken. Schrijven is in de kern gewoon schrijven, of je nou fantasy, science fiction of romantiek of literatuur schrijft. Lezen over schrijven is heel interessant omdat je zo veel nieuwe dingen te zien krijgt. Dat je dan bij de bijeenkomsten een groepje hebt om dat te bespreken is alleen maar mooi. Verder doe je bij de bijeenkomsten nog wat extra opdrachten en geef je ook daar feedback op elkaar.

Na een paar maanden gebuffeld te hebben aan korte stukjes kun je beginnen aan de specialisatie. Het groepje daarvoor was voor mij wat kleiner, wat heel fijn was en nu zit je met een groep mensen die net als jij genreverhalen willen schrijven. Je krijgt nu de tijd en ruimte om langere stukken te schrijven en die behandel je op dezelfde manier als in de basismodule. Er zijn nog steeds opdrachten, zeker in het begin, en dan is het een uitdaging om dat als onderdeel van je verhaal op te pakken, maar zeker in de tweede helft ben je vooral meters aan het maken met constante feedback. Volgens mij een hele goede manier om beter te worden.

Wat het leukst is aan het tweede deel van de opleiding is dat je elke paar weken met een groep andere genrefans en schrijvers in een ruimte zit. Wij grepen die kans aan om boeken te bespreken, elkaar te feliciteren met goede resultaten bij schrijfwedstrijden en vervolgens met elkaars verhaal aan de slag te gaan. Het was fijn om zoveel passie voor de genres in een ruimte bij elkaar te hebben, al waren het maar vier bijeenkomsten.

Ik heb veel geleerd van de opleiding, vooral omdat ik een goede kapstok had om mijn schrijfwerk aan op te hangen. Ik was altijd wel ergens mee bezig, heb veel nieuwe dingen geschreven die ik anders nooit geschreven had en nog meer gelezen en van feedback voorzien. De basismodule is heel goed als startpunt of juist om je grenzen wat te verleggen, maar voor de ervaren schrijver zou het minder nuttig kunnen zijn. Er zijn volgens mij opties om die over te slaan en gelijk in te stromen in de specialisatie (maar daarvoor zou je direct contact moeten opnemen met de Schrijversacademie). De specialisatie is geweldig als je aan een stuk wilt werken met de begeleiding van andere schrijvers binnen het genre en een docent.

Voor mij heeft het een flink stuk van een boek opgeleverd, veel oefening en een planning en structuur. Schrijven is voor iedereen anders, maar in mijn ervaring biedt deze opleiding vooral veel gereedschap waarmee je je eigen kant op gaat. Je probeert veel dingen uit, waar je anders misschien niet eens aan zou denken. Dus vooral als je wilt beginnen met schrijven, of een tijdje meedoet in het wedstrijdcircuit en jezelf nog extra wilt uitdagen, is Fantasy en sciencefiction schrijven van de Schrijversacademie erg de moeite waard. Je kan in elk geval een proefles volgen om te zien of ze wat voor je te bieden hebben.