Totem Over Nederlandstalige fantasy

Nog twee wedstrijden

De twee grote wedstrijden van het seizoen zijn voorbij: de Harland Awards en Fantastels. Beide weer met meer dan honderd inschrijvingen en een goed gevulde prijzenpot. Maar het wedstrijdseizoen is nog niet voorbij. Er komen in elk geval nog twee wedstrijden aan, een die al wat langer meegaat en een nieuwkomer.

Als eerste is er Trek Sagae, die voor de zesde keer wordt georganiseerd. Waar de HA en Fantastels redelijk op elkaar lijken, heeft Trek Sagae een iets andere opzet. Het belangrijkste is dat je na elke ronde feedback krijgt op je verhaal en de kans krijgt het te herschrijven, of je al door was of niet. Deze opzet zorgt ervoor dat je veel minder lang hoeft te wachten voor je weet wat er met je verhaal gebeurt en dat je zelfs de kans krijgt snel wat te leren van de jury. De juryronde aan het einde duren wel eens aan de lange kant, maar de eerste rondes gaan vaak wat sneller en dat is een goede kans om wat te leren.

Daarnaast is Trek Sagae bedoeld voor kleinere verhalen, van 2000 tot 4000 woorden. De deadline is 31 december, maar dat is dus nog prima te doen. Een insteek van Trek Sagae is dat ze verhalen zoeken voor publicatie in het tijdschrift van Star Trek fanclub Flying Dutch, dus dat betekent dat een verhaal dat het goed doet in de competitie meteen kans maakt op publicatie. Al met al vind ik Trek Sagae erg de moeite waard om aan mee te doen en ik heb er over het algemeen goede ervaringen mee. Zin om mee te doen? Lees dan de reglementen.

Nieuwkomer is de Fantastic Story Competition (een Engelse titel, omdat je ook Engelse verhalen in mag sturen) die net als de Harland Awards georganiseerd wordt door de Stichting ter bevorderin van het Fantastische Genre. Het gaat hier om een heel kort verhaal (1000 woorden) en dat mag dus in het Nederlands of Engels. Prijs is een kaartje voor Dutch Comic Con 2017, een bundel met de winnende verhalen en een boekenbon. Wat kleinschaliger allemaal, maar deelname is gratis. Het is niet duidelijk of en wat voor feedback je op je verhaal krijgt. Insturen kan van 1 december tot en met 1 februari.

Wedstrijden zijn een van de weinige manieren om je Nederlandse verhaal ergens kwijt te kunnen. Dus heb je nog iets op de plank liggen of jeukt er een idee, doe dan mee. Het is altijd leerzaam en in het minst gunstige geval heb je toch in elk geval een verhaal geschreven.