Totem Over Nederlandstalige fantasy

Wraak in het oerwoud

Zwart hart — Sophia Drenth

Zwart hart is een novelle in de Splinters reeks en is een prequel van het boek Bloedwetten van Sophia Drenth. Ik heb zelf alleen het begin van Bloedwetten gelezen, maar omdat het een prequel is, zijn er geen expliciete verwijzingen naar de gebeurtenissen in dat boek. Ik kan me voorstellen dat je dingen oppikt als je Bloedwetten wel gelezen hebt, maar het is dus niet nodig.

In de kern is het een horrorverhaal met wraak als belangrijkste plot. Yan is een ontsnapte slaaf die als doel heeft een soort vampiers te vinden zodat hij een van hen kan worden en zijn familie kan redden. Ze worden in het verhaal geen vampiers genoemd en ik kan de term die gebruikt wordt niet in een andere bron vinden, dus van mij hadden ze gewoon zo mogen heten.

De setting is interessant, een soort koloniaal slavenkamp met blanke meesters. Geen standaardsetting voor een fantasyverhaal en het is een goede achtergrond voor dit type verhaal. Het heeft iets duisters en een ingebouwde spanning. Het is niet gek dat een ontsnapte slaaf alles ervoor over heeft om zijn familie te bevrijden en op deze manier wordt het een geheel. De scenes in het oerwoud voelen lekker warm en loom aan dus zo word ik goed het verhaal in gezogen.

Het meest indrukwekkend is als Yan in strijd komt met een nieuw deel van zijn eigen persoonlijkheid. Goed dicht op een personage komen te zitten is al lastig en als die ene persoon dan ook nog twee verschillende gedachtengangen heeft, dan wordt het complex, maar dat is goed uitgewerkt.

Het is niet het engste horrorverhaal dat je tegenkomt, daar moet het verhaal het niet van hebben. Maar de schrijfstijl en setting maken het tot een heerlijk verhaal om even in te duiken. Zwart hart is een goede kennismaking met Sophia Drenth en Bloedwetten is een paar plekken gestegen op mijn stapeltje boeken die ik ga lezen.

Zwart hart
Sophia Drenth
Bestel op bol.com