Totem Over Nederlandstalige fantasy

Luitingh Nederlandse fantasy titels najaar 2016

De najaarscatalogus van uitgeverij Luiting Sijthoff is uit en er staan twee oorspronkelijk Nederlandstalige fantasytitels in. En beide zijn het niet zomaar fantasyromans, maar twee heel verschillende en interessante boeken.

De eerste is een verzameling korte horror verhalen met de titel Halloween Horror samengesteld door Martijn Lindeboom. Wat mij betreft heeft Nederland genoeg feestdagen om geen Amerikaanse import nodig te hebben, maar naar bundels met korte verhalen ben ik altijd benieuwd. Horror is niet helemaal mijn genre, maar als dit boek gaat lopen, dan kan het de deur openen naar meer van dit soort bundels vanuit grote uitgeverijen. En met Thomas Olde Heuvelt en Harland Award winaar Auke Hulst onder de schrijvers, zit er genoeg potentiele kwaliteit in. Dus ik denk dat ik wel ga griezelen dit najaar.

Max Havelaar met zombies is het tweede boek van Nederlandse schrijvers dat we tegenkomen. Dit keer niemand minder dan Multatuli. Ok, vooral Martijn Adelmund (van o.a. Heksenwaan) die de klassieker uit de 19de eeuw onder handen neemt. De Klassieker en horrormonster hype is in het Engelse taalgebied al een hele tijd bezig. Van Pride and Prejudice and Zombies is zelfs eerder dit jaar een film uitgekomen. Het is dus een beetje de vraag in hoeverre dit meeliften is of dat het echt de moeite waard gaat zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Max Havelaar nog nooit helemaal gelezen heb, dus dit lijkt me een mooi moment om dat eens te doen.

Ik ben heel benieuwd naar de twee boeken die Luitingh dit najaar uit gaat brengen. Het is leuk dat er wat geëxperimenteerd wordt. Aan de andere kant is het ook jammer dat er een “gewone” fantasyroman in de planning staat. Gelukkig komt eerst op 17 augustus Invocatie van Jürgen Snoeren nog bij Luitingh uit, waar ik erg benieuwd naar ben.